Banyolarında değişim yapacak kişiler genellikle tasarım değişikliğinin yanı sıra klozet kapağı değiştirmek de ister ve çoğu zaman klozet kapağı nasıl takılır sorusuna yanıt aranır. Klozetler banyo ve tuvaletlerin en önemli vitrifiye elemanlarından biridir. Klozet kapakları da tamamlayıcı özelliği olan ve aynı zamanda hem hijyen hem de dekorasyon açısından gerekli olan parçalardır.
Klozet Kapağı Nasıl Takılır adlı bu yazımızda sizlere klozet türlerine göre kapak değiştirme ve klozet kapağı takma yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve herhangi bir uzmana gerek kalmadan klozet kapağı takma işlemini yapabilirsiniz.
Klozet kapakları sadece işlevsellikleri ile değil, banyo dekorasyonuna sağladıkları katkılarla da öne çıkıyor. Klozet kapakları temelde klasik kapak ve yavaş açılıp kapanan kapak olarak ikiye; tasarım anlamındaysa oval, kare ve kemer olmak üzere üçe ayrılıyor.
Klozet kapağı seçimi yaparken banyo dekorasyonunun genel hatlarını dikkate almak en önem verilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra klozet kapağı seçimi yaparken:
Klozet boyutu
Klozet kapağının malzemesi
Temizlik Kolaylığı
Kapanma Mekanizması
Klozet Kapağının Tasarımı ve Rengi
gibi önemli konuların da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Sizler de bunları göz önünde bulundurarak profesyonel bir şekilde klozet kapağınızı seçebilirsiniz.
Klozet kapağı alırken isabetli seçim yapmanızı ve doğru parçayı satın almanızı kolaylaştırmak için bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ölçü: En önemli standartlardan biri klozet kapağı ölçüsünü doğru almaktır. Klozet kapağının eni, boyu, menteşe aralığı klozetin ebatlarıyla uyumlu olmalıdır.
Malzeme: Her üründe olduğu gibi klozet kapağı seçerken de malzemesinin kaliteli ve dayanıklı olduğundan emin olmak gerekir.
Renk: Seçeceğiniz klozet kapağının banyonuzun genel havası ve tasarımıyla da uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Buna göre en uygun renk ve tasarımdaki klozet kapağını tercih edebilirsiniz.
Kapat Tasarımı ve Tipi: İhtiyacınız ve kişisel tercihlerinize göre en uygun kapağı seçmeniz de önemlidir. Yavaş kapanan kapak, oval kapak, kare kapak, amortisörlü kapak, standart kapak gibi.
Montajda Kolaylık: Kolayca monte edilebilen klozet kapakları en çok tercih edilen özelliklerin başında gelir.
Ürün Kalitesi ve Garanti: Deneyimli ve güvenilir markalar tarafından üretilen klozet kapakları hem daha kullanışlı hem de daha uzun ömürlü olacaktır. Bu yüzden klozet kapağı alırken güvenilir markalar tercih edilmelidir.
Yine her üründe olduğu gibi klozet kapağı satın alırken de garanti kapsamında olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Klozet Kapağını kendim nasıl takabilirim diyorsanız belirli malzemelere ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Klozet kapağı takarken kullanacağınız başlıca malzemeler şunlardır:
Yeni Klozet Kapağı
Kapağı Sıkmak İçin Gerekli Olan Vidalar
Kapağı Tutturmak İçin Anahtar
Genellikle klasik klozet kapakları bu malzemeler kullanılarak monte edilebilmektedir. Fakat bazı klozet modellerinde farklılık olduğu için klozet kapağı montajı farklı araç gereçlerle de yapılmaktadır.
Klozet kapağını hijyenik bir şekilde değiştirmek için ilk olarak klozetinizi ve banyonuzu temizleyin.
İlk olarak Klozet kapağı sökme işlemi için genellikle klozetin alt kısmında yer alan klozet kapağı vidası veya somunları çıkarın.
Vida ve somunları çıkardıktan sonra eski klozet kapağı sökme işlemi yapmak için kapağı yerinden çıkarın.
Yeni klozet kapağınız ile beraber gelen klozet kapağı vidasını deliklerden geçirin ve vidalar bulunduğu yöne bakacak şekilde ayarlayın.
Yeni klozet kapağınızı yerleştin ve alttan klozet kapağı vidalarını sıkın. Bu adımları tamamlarak klozek kapağı takma işleminizi bitirebilirsiniz.
Klozet kapağı sökme işleminin ilk adımlarından birisi olan klozet kapağı vidalarının sökülmesinde dikkatli olmanız gerekir. Klozet kapağı vidalarını çıkarmak için önce uygun olan gereci seçmelisiniz. Bunun için anahtar ya da düz uçlu bir tornavida işinizi görür fakat birçok klozet kapağı vidası el ile sökülebilir. Vidaları gevşetmek için anahtar veya tornavidayı yine saat yönünün tersi istikametinde çevirdikten sonra vidalar gevşeyerek klozet kapağından çıkacaklardır.
Üstten vidalı bir klozet kapağını sökmeniz gerekiyorsa yine basit birkaç adımla sonuca gidebilirsiniz. Üstten vidalı kapaklarda vidalar kapağın üst kısmında yer aldığı için onları rahatça görebilirsiniz. Vidaları gevşetmek için yine uygun bir anahtar ya da tornavida kullanabilirsiniz. Saat yönünün tersine doğru döndürdüğünüz vidalar gevşeyerek çıkacaktır. Vidalar gevşetilip çıkarılırken klozet kapağının düşmemesi için dikkatli olunmalıdır. Vidalar tamamen çıkarıldıktan sonra kapağı klozetten ayırabilirsiniz.
Klozet kapakları çoğunlukla standart ebatlarda tasarlanıp üretilir. Standart ebatlarda bir klozet kapağının ölçüleri de 40-45 santim uzunluk ve 35-40 santim enindedir. Fakat bazı klozetlerin ebatları ve formları farklı olduğu için kapakları da ona göre tasarlanmaktadır. Klozetin ebadına göre ayarlanabilen tarzda klozet kapakları da mevcuttur. Klozet kapağı satın alırken ayarlanabilir özellikteki kapakları tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır.
İlk adım olarak klozet kapağının altında yer alan menteşe deliklerini bulun.
Menteşeleri doğru bir biçimde hizalayarak deliklere yerleştirin. Menteşeler, klozet kapağının ön kısmına bakacak şekilde yerleşmiş olmalıdır.
Menteşeleri vidalar ve somunlar aracılığıyla sabitleyin. Bunun için vida ve somunları her iki menteşenin alt kısmından geçirerek vidalayın.
Menteşeleri vidaladığınızda, kapağı simetrik ve eşit biçimde sabitlemeye dikkat etmelisiniz aksi takdirde klozet kapağında çatlamalar ya da kırıklar oluşabilir.
Menteşeleri sabitledikten sonra klozet kapağını menteşelerin üzerine konumlandırarak düzgün bir şekilde oturmasını sağlayın.
Klozetler çoğunlukla oval formdadır. Ama birkaç değişik form daha bulunduğu için klozet kapağı modelleri buna paralel olarak değişim gösterir. Şimdi gelin birbirinden farklı klozet kapaklarının takma ve değiştirme işlemlerine bir göz atalım.
Kare kapak, klozetin üzerine yerleştirin, tam olarak hizalayın ve oturması sağlayın.
Eğer kapakta menteşe varsa bu menteşeler de klozetin alt kısmına konumlandırın ve vidalayın.
Klozetin menteşeleri yoksa uygun vida seçin ve sıkı bir şekilde vidalayın.
Vidalama işleminden sonra klozet kapağının tam olarak klozete oturduğundan emin olun.
Klozet kapağı açılıp kapatılarak yerine tam olarak oturup oturmadığını test edin.
İlk adım olarak kapağın konumlanacağı yeri belirleyin ve tam olarak oturup oturmadığını kontrol edin.
Plastik kapaklarda genellikle menteşe bulunmaz ama eğer kapakta menteşeler varsa bunları klozet altına yerleştirin ve sıkıca vidalayın. Eğer menteşe yoksa vidaları doğrudan sabitleme işlemi için kullanın.
Vidaları klozet altında yer alan deliklere yerleştirerek sıkın.
Kapağın tam ve dengeli bir şekilde oturduğundan emin olun.
Bebek klozet kapağını klozet üzerine yerleştirerek dengeli bir şekilde oturmasını sağlayın.
Kapağın altında yer alan klipsleri yerine yerleştirin ve sıkın.
Kapağı açıp kapatarak tüm parçaların yerli yerinde olduğundan emin olun.
Düzenli bakım ve özenli kullanım sayesinde klozet kapaklarının kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Bunun için göz önünde bulundurabileceğiniz noktalara şunlardır:
Klozet kapağı yüzeyini nemli bir bez ya da süngerle temizleyin.
Destekleyici ürün olarak sabun ya da vitrifiye temizliği için özel olarak üretilmiş kimyasallardan faydalanın.
Durulamak için de yine yumuşak bir bez kullanın.
Klozet kapağı temizliğinde aşındırıcı özelliği olan ya da asit ve klor oranı yüksek temizlik kimyasalları kullanmayın. Bu tür içerikteki ürünler kapakta aşınma, soyulma, renk değişimi, menteşelerde paslanma oluşturabilir.
Klozet kapağının kırılma, çatlama gibi deformasyonlara karşı dayanıklı olabilmesi için kapatırken olabildiğince yavaş kapatılmalıdır.