Banyo bataryası, duş, küvet ve banyo lavabosu gibi tesisatlarda kullandığımız suyun akışını kontrol etmek için kullandığımız ürünlere verilen isimdir. Banyo bataryaları su akışını kontrol etmenize yardımcı olduğu gibi banyolarda kullandığınız suyun sıcaklığını ayarlamada da kullanılır.
En çok kullanılan banyo ürünleri arasında yer alan banyo bataryasını takmak ya da değiştirmek için de belirli araç ve gereçlere ihtiyacınız bulunurken sistemli bir şekilde çalışmanız da gerekmektedir. Banyo bataryası nasıl takılır adlı bu yazımızda sizlere banyo bataryası montajı hakkında bilgi verirken batarya temizliği, batarya seçimi gibi konulara da değineceğiz.
Banyo Bataryası Montajında Kullanılan Malzemeler
Banyo bataryası montajı yaparken ihtiyacınız ve kullanmanız gereken belirli araç ve gereçler bulunur. Banyo Bataryası nasıl takılır sorusuna yanıt arayanların batarya montajı esnasında kullanması gereken araç ve gereçler şunlardır:
- Banyo Musluğu ya da Banyo Bataryası
- Teflon Bant
- İngiliz Anahtarı
- Tornavida
- Kurbağacık
- Fort Pense
- Anahtar
Banyo bataryası montajı yaparken kullanacağınız anahtarların bataryanıza uygun olması gerekir.
Banyo Bataryası Montajı Nasıl Yapılır?
- Bataryayı takmadan önce ana vanadan su akışını kesin ve musluktaki tüm suyu tahliye edin.
- Banyo bataryasına su veren spiral fleksi hortumunu çıkarın ve daha sonra muslukla lavabo bağlantısını sağlayan somun ya da somunları çıkarın.
- Bataryayı yukarı doğru çekerek eski bataryanızı çıkarın.
- Yeni bataryanızı lavabonuza geçirin ve yeni yeni bataryanızı takın.
- Banyo bataryasına spiral fleksi hortumlarını takın ve ana tesisatla bağlantısını yapın.
- Banyo bataryası montajının son aşaması olan somunları sıkın ve montajınızı tamamlayın.
Banyo bataryanızı kendiniz monte ederken spiral fleksi hortumunu da değiştirebilirsiniz. Bu değişikliği yapmanız bataryaların daha randımanlı çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra banyo bataryası montajı esnasında soğuk su borusunun sağda, sıcak su borusu sol tarafta olmasına da dikkat etmeyi unutmayın. Son olarak Banyo musluğunun optimum montaj yüksekliği zeminden 15-20 cm olmasına da özen gösterin.
Banyo Musluğu Nasıl Takılır?
- İlk adım olarak eksantrikleri vidalayın. Eğer giriş köşelerinin doğru konumlandırmadıysanız gerekli mesafe olan 15 santimetreyi koruyamayabilirsiniz. Eksantrikler sayesinde bunu önleyebilirsiniz.
- Fum bandı vasıtasıyla tüm elemanların dişlerini sarın ve hem sıcak hem de soğuk su için bunları da boruların giriş kısımlarına vidalayın.
- Son aşama olarak eksantrikleri anahtar yardımıyla döndürün ve 15 santimlik giriş arasında en ideal mesafeyi elde etmiş olun. Kontrol için su terazisi kullanabilirsiniz.
Banyo Bataryası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Klasik Banyo bataryasında uzun ömürlü kullanım için kaliteli ve dayanıklı bir batarya seçmeye özen gösterilmelidir. İşte banyo bataryası seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
- Banyo bataryası seçimi yapılırken ortamın rutubet miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.
- Bulunduğunuz yer özellikle denizel iklimin etkisinde olan bir bölge ise korozyona karşı tedbirli olunmalı ve krom ve nikel kaplı bataryalar tercih edilmemelidir.
- Su tasarrufunu ön planda tutan ve suyu daha ekonomik kullandırmaya eğilimli bataryalar tercih edilmelidir.
- Montaj aşaması kolay olan bataryalar tercih edilmelidir.
- Bataryaların suyu sızdırmayacak nitelikte olmalarına dikkat edilmelidir.
- Bataryanın su basıncının düşük olduğu durumlarda bile sızdırma olmamalıdır.
- Batarya bakır ya da pirinç malzemeden olmalıdır.
- Batarya mikrop ve bakterilere karşı anti bakteriyel özellik taşımalıdır.
Banyo bataryası seçerken kaliteli ürün almak istiyorsanız AdaDesign ürünlerine göz atabilirsiniz. Yerli ve yabancı markaların ürünleri ve satış sonrası hizmetleri konusunda destek olan markamızın ürünlerini inceleyerek en kaliteli banyo bataryalarına ulaşabilirsiniz.
Banyo Bataryalarının Uzun Ömürlü Olması için Bakım Önerileri
Standart banyo bataryası alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun yanıtı kadar önemli bir husus daha var ki o da banyo bataryalarının uzun ömürlü olması için dikkate alınması gereken bakım önerileridir.
Banyo bataryaları son derece fonksiyonel vitrifiye elemanlarıdır. Kişisel bakım ve temizlik rutininde suyun ve doğal olarak bataryaların yeri ve önemi büyüktür. El yıkamak, diş fırçalamak, duş almak gibi tüm temizlik işlemlerinde bataryaları kullanılır. Bu yüzden de banyo bataryalarının işlevlerini yerine getirebilmesi ve kullanım ömürlerinin uzun olması için bakımlarının da düzenli olarak yapılması şarttır.
Sızıntı yapan bataryaların performansı düşeceği için bu durum hem zaman hem de nakit kaybına sebep olacaktır. Düzenli bir bakım rutini oluşturarak oluşması muhtemel sorunların da önüne geçebilirsiniz.
Banyo Bataryalarında Sık Görülen Sorunlar
Banyo bataryalarında en fazla görülen sorunları sırasıyla şunlardır:
- En büyük ve yaygın sorunların başında sızdıran musluklar gelmektedir. Bağlantıların sağlam yapılmaması, aşınmış pullar ve hatalı kartuşlar sızdırma sorunları yaratabilmektedir.
- Su akışını etkileyen ve tıkanma yaratan kireç birikimi de bataryalarda görülen sorunlardan birisidir.
- Korozyon, pas, renkte matlaşma ve bozulma da zaman içinde karşılaşılan sorunlar arasındadır.
Banyo Batarya Sorunları Nasıl Giderilir?
Rutin bakıma rağmen banyo bataryaları ile ilgili sorun yaşanması muhtemeldir. En fazla karşılaşılan sorunları şöyle sıralayabiliriz:
- Sızıntı: Bağlantıların gevşek olmasından kaynaklanan sızıntılarda aşınan pullar ya da arızalı kartuşlar değiştirilmelidir.
- Düşük Basınç: Kireçle tıkanan bataryalarda biriken kireç tortusunu gidermek için havalandırıcıyı çıkartarak temizliğini yapabilirsiniz.
- Korozyon Oluşumu: Pas ve korozyon oluşan bölgeyi pas sökücü temizlik kimyasalları ile temizleyebilirsiniz. Eğer oluşan deformasyon ileri boyuttaysa bataryayı değiştirme yoluna gitmeniz daha etkili bir çözüm olacaktır.
- Damlama Problemi: Hasarlı valf ya da kartuşlardan kaynaklanan damlama sorunuyla karşı karşıya iseniz köklü bir çözüm için kartuşu değiştirebilirsiniz.
Banyo Bataryası Temizliği Nasıl Yapılır?
- Banyo musluğunu temizlerken doğru temizlik ürünlerini seçin.
- Banyo lavabo bataryasını temizlerken sabun ve ılık su kullanabilirsiniz.
- Banyo lavabosunda yer alan lekeler için sirkeli su kullanmaya özen gösterin.
- Diş fırçası ve kabartma tozuyla da lekeleri çıkarabilirsiniz.
- Kararan musluklarınız varsa sirke kullanmaya özen gösterin.
- Armatürlerde yer alan kireçleri temizlemek için karbonatlı su ya da banyo bataryasına uygun olan kimyasallar kullanabilirsiniz.
- Banyo bataryalarında olan kireçleri gidermek için yağlı kağıt kullanabilirsiniz.
Banyo Bataryası Nasıl Sökülür?
Eğer banyo bataryasını sökmek için uzman birini çağırma olanağınız yoksa bunu kendi kendinize de halledebilirsiniz. Banyo bataryasını sökmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:
- İlk işi olarak evin ana su vanasını kapatın.
- Banyo bataryasının spiral borusunu elinizle sökün. Bu işlemi kolayca halledebilirsiniz. Eğer spiral hortum çok sıkı ise bir pense yardımıyla da sökme işlemini yapabilirsiniz.
- Bataryanın yan bağlantı kısımlarını kurbağacık, İngiliz anahtarı, boru anahtarı ve benzeri bir gereçle saat yönünün ters yönünde çevirerek açın.
Banyo Contası Nasıl Değiştirilir?
Banyo bataryasına sıcak suya dirençli kırmızı conta, üç çeyrek conta ya da siyah üç çeyrek conta takabilirsiniz. Banyo contasını değiştirmeye başlamadan önce su kaynağını kapatarak su sızıntılarını önleyebilirsiniz. Banyo bataryası altında yer alan somunları gevşeterek batarya gövdesindeki contayı çıkarabilirsiniz.
Eski contayı çıkardıktan sonra yeni contayı yerleştirip somunları pense veya anahtar kullanarak dikkatlice sıkın. Bu adımların ardından su kaynağını açarak bataryayı test edip su sızıntısı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.